HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Дан младих
Датум догађаја:
12. август
Категорија:
Догађаји

Опис

Међународни дан младих је годишњи међународни догађај који се слави 12. августа. Први пут обележен 2000, дан има сврху да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика, студената. Не треба га мешати са Светским даном омладине, који Католичка црква организује сваког јула различитог датума.

Датум обележавања овог празника одређен је за 20. јануар 2000. Резолуцијом 54/120 Генералне скупштине Организације уједињених нација, а према препоруци са Светске конференције министара задужених за омладину одржане од 8. до 12. августа 1998. у Лисабону.

Дан је замишљен као прилика да се скрене пажња на питања младих широм света. Концерти, радионице, културне манифестације и скупови које организују државне власти и омладинске организације одржавају се широм света у част овог дана.

Према проценама Уједињених нација, а како саопштава генерална директорка Унеска Ирина Бокова, половина светске популације је млађа од 25 година. Она се суочава са многим неједнакостима и неправдама. Некоме фали новца за искоришћавање потенцијала, некоме вештина, знања и самопоуздања, а некоме посла. Она сматра да овај дан треба искористити за признање доприноса младића и девојака широм света развитку друштва. Како каже, омладина ће свет тек наследити, али га већ данас мења.

Млади људи су извориште идеја за иновације. Они су данашњи мислиови, разрешивачи проблема и катализатори мира. Они су најјачи заговорници правде и достојанства на свету. Ипак, потребни су им добри послови, квалитетно образовање и приступ култури за све. Потребно их је саслушати и укључити у друштво. — Ирина Бокова, Унеско

Мада принципијелно гововрећи дефиниција омладине варира у односу на контекст у којем се реч налази, за Међународни дан младих узима се универзална дефиниција Организације уједињених нација која за омладинце сматра особе старости од 15 до 24 године. Ипак, она није обавезујућа када је учешће у програмима у оквиру овог празника и служи само у статистичке сврхе.

Као додатна потреба за оваквим даном узима се и чињеница да, према подацима из 2006, скоро 85% светске омладине живи у земљама у развоју, што ће до 2025. порасти на 89,5%. Стога се сматра за неопходно предузимање мера којим би се решили проблеми овог великог дела свеукупне људске популације, посебно на државном и локалном нивоу.

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top