HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Светски онлајн дан је дан
Датум догађаја:
22. септембар
Категорија:
Догађаји

Опис

Светски онлајн дан је дан за слављење интернета и развијање свести о његовом значају и бриге за његову будућност. Установила га је  Интернет корпорација за доделу имена и бројева  (ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ) 2006. године на иницијативу Сузан Крофед  (Susan P. Crawford), чланице Управног одбора ове организације.  Те године 22. септембра први пут је и прослављен.  Оформљена је посебна непрофитна организација OneWebDay, Inc са веб-сајтом који популарише глобалну мрежу и осмишљава догађаје којима се организације и појединци укључују у прославу, свако на свом локалном нивоу. Обично се оформе тимови за прославу Онлајн дана на локалном нивоу и обележава се на један од начина који организација предложи за ту годину. Осим званичног веб-сајта, оформљене су групе на социјалним мрежама: Linked in – OneWebday, Inc. , Facebook – OneWebDay, Twitter - @OWD ;  Нинг-мрежа, Вики са програмом догађаја и учесника и друга веб-места за организацију и обележавање овог датума. Првих година као партнерске организације у обележавање онлајн дана укључивале су се познате интернет-организације попут Мозиле.

Једна мрежа, један свет, једна жеља  

Онлајн дан може да се обележи активностима уживо, на физичким местима, или на виртуелним местима онлајн активностима. Активности прописују сами организатори, али се могу планирати и сопствене. На списку препоручених активности понекад је у фокусу била специјална тема, на пример укључење људи са инвалидитетом и асистивна технологија, а некада постоји шири спектар активности које учесници бирају: од избора онлајн амабасадора, укључење у хаштаг-дебате, дебате уживо, радионице, прикупљања звучних и видео-записа, дигиталних интервјуа, транскрипције и преводи понуђених материјала  итд.
Циљ тих активности јесте да се у једном дану што више људи осећа као равноправан део исте глобалне мреже и схвате њену отвореност и предности и изгледе у будућности о чему најбоље и надахнуто говори иницијаторка празника у једном интервју.

Сваке године организатори прославе Онлајн дана лансирали су другачије слогане попут: Твоја мрежа. Твој дан - као позив на укључење на мрежу. Вероватно је најинвентивнији слоган који се појавио на прослави Онлајн дана у Сквер-парку у Вашингтону 22. септембра 2008. године : One Web. One World. One Wish.

Иако замишљен амбициозно и надахнуто, прославе Онлајн дана су одисале великим ентузијазмом првих година, а касније тај ентузијазам као да је спласнуо.
На вики-страницама које садрже упутства за укључење и резиме активности 2008. године међу градовима који су обележили дан активностима уживо налази се и Београд где су у прославу укључио Линукс-центар. Чак и прве 2006. године у прославу се укључио  Културни центар Рекс из Београда такође активностима уживо, радионицом и дебатом.

 Онлајн недеља није исто што и Онлајн дан

Онлајн дан не треба да мешамо са Онлајн недељом која представља годишњу европску дигиталну капмању која се организује сваке године у марту под покровитељством организације Телецентри Европе и у коју је укључена и Србија преко ИАН Телецентра у Србији. Онлајн недеља у Србији има свој веб-сајт на адреси: http://onlajnnedelja.ian.org.rs/

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top