HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Дечија недеља - прва седмица октобра
Датум догађаја:
01. октобар
Категорија:
Догађаји

Опис

Конвенција о правима детета Уједињених нација, усвојена 20. новембра 1989. године, а која је ступила на снагу 1990. године, полазна је основа у приступу осмишљавања и реализације Дечије недеље. Међународна заједница је 2002. године донела је документ Свет по мери деце, усвојен на Специјалном заседању Генералне скупштине Уједињених нација о деци. Овај документ, позивајући се на Конвенцију УН о правима детета, даје јасне смернице за обликовање света у коме ће права сваког детета бити призната, заштићена и остварена.

Република Србија је 2000. године  усвојила Миленијумску декларацију, која садржи миленијумске развојне циљеве, као и Национални план акције за децу (НПА) који представља стратешки документ Владе за креирање политике државе према деци до 2015. године. Његов главни циљ је да се свој деци обезбеди равноправност, доступност, квалитет и ефикасност јавних служби за децу, у свим важним областима. Ове документе је пратило доношење планова акције за децу у јединицама локалне самоуправе (ЛПА).

Влада Републике Србије је 2005. године усвојила и Општи протокол за заштиту деце од злостављања и занемаривања. Породичним законом, исте године, у национално законодавство уграђени су главни принципи Конвенције о правима детета (право на живот, опстанак и развој, право на најбољи интерес детета, право на партиципацију и право на недискриминацију).
Од посебног значаја су документа  која се односе на интеграцију деце са сметњама у развоју, побољшање доступности и квалитета образовања, са посебним акцентом на децу из маргинализованих група, и  дају опште оквире за појединачне мере у циљу стварања напредног инклузивног друштва. “ (Пријатељи деце, програм за 2013)

Традиционално Дечија недеља се одржава у првој недељи у октобру месецу. Циљ ове манифестације је:

  • скретање пажње јавности на потребе деце и омладине, на њихове потребе и права у породици, друштву, на право да одрастају у што бољим условима, као и на једнаке шансе за развој својих потенцијала;
  • указивање на одговорност породице, школе, државних институција у заштити и остваривању права деце;
  • презентација постигнутих резултата;
  • указивање на проблеме у остваривању права деце и примере добре праксе;
  • учешће саме деце у доношењу одлука које их се стичу;
  • покретање нових акција које доприносе побољшању положаја деце.


Програм активности Дечије недеље чини низ активности на националном и локалном нивоу широм Србије, уз пуно учешће деце. Дечија недеља  представља период када деца добијају оно место које им припада. Цео град устане на ноге, осећа се плима позитивне енергије која са собом носи најлепше емоције. У првој седмици октобра обележавају се и појединачни празници какави су Дан старих и слабовидих особа, Дан животиња, а октобар је и Месец књиге код нас, па је то прилика да се они укључе у активности Дечије недеље.

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top