HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Светски дан учитеља
Датум догађаја:
05. октобар
Категорија:
Догађаји

Опис

Светски дан учитеља (World Teachers' Day)  обележава се 5. октобра. Прогласиле су га Уједињене нације са циљем да се истакне улога учитеља у образовању и развоју деце и нагласе принципи и препоруке о положају учитеља и наставника.

Светски дан учитеља установила је oрганизација УНЕСКО (Unesco, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 1994. године. Ова организација Уједињених нација за образовање, науку и културу је специјална организација Уједињених нација основана 1946. године. Основни циљ организације је да допринесе миру и сигурности подржавањем сарадње међу нацијама кроз образовање, науку и културу као кроз метод поспешивања универзалног поштовања правде, закона, људских права и основних људских слобода. 1966. године су на специјалној конфернецији усвојене препоруке о статусу учитеља:

Пети октобар посвећен је суштинској улози учитеља у пружању релевантног и одговарајућег знања деци, младим људима и одраслима.  Циљ овог дана је да се пружи подршка просветним радницима, као и да се осигура да потребе будућих генерација наставе да буду испуњене од стране учитеља.

Унеско има 193 земље-чланице са седиштем у Паризу. Главни програм Унеска су:  образовање, природне науке, социологија, култура и комуникација.
Унеско такође спонзорише пројекте за писменост, развој технике и педагогије, међународне науке, пројекте регионалне културне историје, пројекте промовисања културне разноликости, програм управљања друштвеним променама, програм посвећен резерватима биосфере и програме који подржавају међународне договоре o чувању светске културне и природне баштине.

Једна од улога Унеска је да одржава листу места светске природне и културне баштине. Та места се сматрају важним природним или историјским местима или објектима чије очување је важно за целокупну светску заједницу. Унеско, с друге стране, није одговоран да одржава или штити место које је на њиховим листама.

Светски дан учитеља посвећен је есенцијалној улози учитеља у пружању релевантног и одговарајућег знања деци, младим људима и одраслима.

У многим земљама постоји озбиљан недостатак просветних радника. Приближно два милиона нових радних места и још 18 милиона учитеља у свету биће потребно уколико се жели постићи свеопште основно образовање до 2015. године.

За неке земље то ће значити увећање броја учитеља и до 280 одсто, како је објављено  пре две године у заједничкој поруци неколико међународних организација поводом међународног Дана просветних радника.

Недостатак квалификованих учитеља један је од највећих изазова за постизање циљева Дакарског Оквира за акцију "Образовање за све", а на наставничку професију све више утичу и економске, социјалне, научне и технолошке потребе, као и насиље у школама.

Суочени са великим очекивањима, просветни радници се често осећају потцењенима. Неретко су без довољне подршке и професионално су лоше опремљени да би могли да се носе са реалношћу средине у којој раде.

Просветне стратегије на националном нивоу морају бити у сагласности са постојећим глобалним и регионалним оквирима како би допринели осигурању квалитета и побољшању статуса и радних услова просветних радника. Изузетно је важно постављање јаке образовне стратегије у оквиру локалних и националних регулатива у циљу регрутовања и стимулисања просветних радника.

На овој страници се можете регистровати, послати извештаје и слике како сте прославили Светски дан учитеља и промовисати догађај: 
http://www.worldteachersday.org/map/index.php/main

Званична веб-страница за Светски дан учитеља у оквиру УНЕСКА:
http://www.unesco.org/new/en/world-teachers-day

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top