HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Митровдан (Дан просветних радника)
Датум догађаја:
08. новембар
Категорија:
Догађаји

Опис

Идеја о прослављању Дана просветних радника зачета је, како се најчешће наглашава, у Индији 1962. године, а пошто је 1994. УНЕСКО препознао значај обележавања датума те врсте. По Уједињеним нацијама светски Дан просветних радника је 5. октобар, и он се сваке године обележава широм света. Дан просветних радника прихваћен је широм света, у преко 100 земаља, мада се дан обележавања разликује од земље до земље. Свуда је узет датум везан за битан моменат важан за националну просвету конкретне средине.

У Србији је  као Дан просветних радника прихваћен 8. новембар тј. Митровдан - за који се верује да је дан рођења Вука Караџића. Забуну, међутим, може унети чињеница да је у 18. веку, када је рођен овај велики српски просветитељ, разлика између јулијанског и грегоријанског календара била 11 дана, а не као сада 13, што значи да је Вук рођен 6. новембра, а не 8. када је у 21. веку Митровдан ( у 18. веку Митровдан је био 6. новембра, у 19. веку 7. новембра).

Велики број школа у Србији на различит начин обележава овај дан.  У Новом Саду, сваке године 8. новембар се обележава доделом награда ,,Др Ђорђе Натошевић'' најуспешнијим просветним радницима и установама у Војводини у протеклој школској години; ученици и наставници основне школе „Деспот Стефан Високи“ у Деспотовцу свечаном приредбом обележавају Дан просветних радника, 8. новембар, али истовремено и Вукову недељу, која се у знак сећење на годишњицу рођења  Вука Караџића (6.11. 1787) обележава увек у првој недељи новембра у многим просветним установама у Србији; у Пожаревцу се тога дана додељују  повеље, новчане награде и захвалнице за резултате остварене у васпитно образовном раду...

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top