HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Дан примирја у првом светском рату
Датум догађаја:
11. новембар
Категорија:
Догађаји

Опис

Народна скупштина Републике Србије крајем 2011. године усвојила је измене Закона о државним и другим празницима, и прогласила за државни празник 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату. Одлучено је да овај празник, који се у Србији празновао и од 1919. године до Другог светског рата, буде нерадан дан и да се празнује свечаностима, полагањем венаца на споменике и ношењем амблема са цветом Наталијина рамонда.

Овај ендемски цвет одабран је из више разлога. Његово природно станиште је Кајмакчалан, где су се, после повлачења српске војске, водиле жестоке борбе на Солунском фронту, где је изгинуло много српских војника, а српска војска је извојевала победу. Цвет је добио име по српској краљици Наталији Обреновић. Наталијина рамонда има својство да се, и кад је потпуно осушена, заливањем може оживети, као што је и српска држава оживела, васкрсла из пепела после Првог светског рата.

Амблем се састоји од цвета, у чијој позадини су боје Албанске споменице – медаље за спомен на повлачење српске војске преко Албаније. Друге земље победнице такође празнују овај дан, чувајући сећање на бројне жртве рата. У земљама Британије и Комонвелта празнује се као Дан сећања, у САД као Дан ветерана. Дан примирја је званични празник и у Француској и Белгији.  Британска традиција је да, уочи овог дана, становништво, а посебно државни службеници, на реверима носе значку са стилизованим цветом булке, по предању, првог цвета, никлог после рата на пољима Фландрије, месту великог страдања у Првом светском рату.

Примирје између савезника и Немачке потписано је 11. новембра 1918. у Француској, у железничком вагону у Компијену. У име победника потписник је био француски маршал Фердинанд Фош, а у име Немачке, предводник немачке делегације, цивил Матијас Ерцбергер.

Иако је било потписано на 36 дана, продужавано је и прерасло је у коначан мировни споразум у Версају. Занимљиво је да вагон у ком је потписано примирје није одмах отишао у историју. Пошто је за Хитлера постао симбол понижења, он ће захтевати да Французи 1940. године у истом вагону потпишу капитулацију. Вагон ће бити уништен у савезничком бомбардовању Немачке (где је био одвучен) на крају рата. Прекид ватре ступио је на снагу 11. новембра 1918. године, у 11 часова пре подне. Сматра се да је последња жртва овог рата канадски војник Џорџ Лоренс Прајс, убијен два минута пре потписивања примирја. Војске су се, после потписивања примирја, повукле, а рат ће и званично бити окончан потписивањем Мировног уговора у Версају 28. јуна 1919. године. Уговори са осталим побеђеним земљама биће потписани накнадно: са Аустријом у Сен Жермену 10. септембра 1919; са Бугарском у Неју 27. новембра 1919; са Мађарском у Тријанону 4. јуна 1920; са Отоманским царством у Северу 10. августа 1920, па поништен уговором у Лозани јула 1923.

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top