HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Међународни дан средњошколаца
Датум догађаја:
17. новембар
Категорија:
Догађаји

Опис

Међународни дан  средњошколаца у свету се обележава на данашњи дан у знак сећања на велике протесте  који су одржани у Прагу 1939. године. Догађаји су се дешавали неколико дана пре овог датума, када су нацисти убили једног студента Прашког универзитета, а сукоб је ескалирао приликом његове сахране. Неколико хиљада колега и студената убијеног Јана Оплетала дошло је на сахрану, која се претворила у антинацистички скуп, уперен против нацистичке окупације своје земље.

Нацистички одговор био је брз. Немачки управник  (Reichsprotektor) Чешке и Моравске, Konstantin von Neurath, угушио је те демонстрације тако што је затворио све установе високог образовања у Чешкој и преко 1200 студената послао у концентрационе логоре. На данашњи дан, 17. новембра 1939. године, Немци су стрељали 9 студената и професора без претходног суђења.

Neurath, Freiherr Constantin von (1873-1956) дипломата и племић, немачки амбасадор у Копенхагену 1919-20., Риму 1921-30., Лондону 1930-32. Постављен је за министра спољних послова у von Papenovom „кабинету барона“ из 1932. године и попут Schwerina von Krosiga остао је на том месту у кабинету када је Хитлер постао канцелар. Уклоњен је са места министра после “Hossbach” конференције, када је Хитлер изнео своје планове за освајања, на шта је von Neurath  протествовао. Након овога је био само на почасним функцијама : постављен је за протектора Чешке и Моравске од 1939 до 1941. године, када је замењен. У Нимбергу је уврштен у главне ратне злочинце и осуђен на 5 година затвора, али је ослобођен 1954. године из здравствених разлога. Умро је након две године.

Први пут је овај дан обележен 1941. године у Лондону, а традиција је задржана захваљујући омладинским организацијама из Европе које су са различитим средњошколским покретима широм Европе преговарале да Уједињене нације званично препознају овај дан као средњошколски. Данас се овај дан обележава од стране свих међународних и националних средњошколских организација. Ово је дан међународног поштовања ученичког и средњошколског активизма. У свим развијеним државама Европе и света, овај дан обележава се у великом стилу и представља дан када се средњошколци на одређен начин информишу о својим правима, обавезама и могућностима за даље напредовање.

У Србији је овај дан први пут обележен 2007. године. Пројектом „Права на Сунце!“ 2011. године у преко 85 школа широм државе осванули су транспаренти на којима је писало „Гласај у школском одбору! Имаш право!“. Ова акција имала је за циљ да информише средњошколце о променама у Закону о основама система образовања и васпитања.  Средњошколци Србије активно учествују у манифестацијама поводом свог празника.

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top