HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Међународни дан волонтера
Датум догађаја:
05. децембар
Категорија:
Догађаји

Опис

Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1985. године прогласила 5. децембар за Међународни дан волонтера, као подсећање на дан када је 1970. створен Програм УН за волонтере.

Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто за "праву ствар", волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања.

Волонтери УН промовишу идеале волонтеризма у целом свету, помажући најсиромашнијим и мање развијеним земљама.

Сваки трећи човек у свету се бавио волонтерским радом.

Резултати глобалне студије "Глас људи", спроведене у 56 земаља показали су да је Србија на 45 месту светске листе, а на другом у региону по броју волонтера, са 16 одсто испитаника који су у протеклих 12 месеци радили за неку непрофитну организацију без надокнаде или плате.

Истраживање у којем је испитано 60.000 људи, а које објављује Медијум галуп[2] показало је да је Босна и Херцеговина са 22 одсто прва у региону по броју људи који су се бавили волонтерским радом.

Бугарска је земља са најмањим бројем волонтера и у региону и у свету. Свега 5 одсто људи волонтира у тој земљи. Највише волонетра у свету има у Норвешкој, чак 57 одсто, затим Луксембургу, 55 одсто и Камеруну 53 одсто.

По регионима, волонтерски рад је најраспрострањенији у Северној Америци (46 одсто), у Западној Европи, Латинској Америци, Африци и Азији је између 28 и 25 одсто људи радили волонтерски, док је у источној и централној Европи само 12 одсто.

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top