HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Подршка демократизацији у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

"Учешће грађана у доношењу  одлука у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи- проблеми, изазови и препоруке"

У Скупштинској сали општине Медвеђа данас је одржана презентација анализе пројекта коју су спровели CeSID (Центар за слободне изборе и демократију) у сарадњи са својим партнерима на пројекту, ЦРС из Бујановца, IHS из Прешева и удружење грађана "Горња Јабланица"- ГОЈА из Медвеђе, под покровитељством Европске Уније.

       На одржаној презентацији представљени су резултати спроведене анализе на пројекту "Учешће грађана у доношењу одлука - проблеми, изазови и препоруке", кроз анкете које су рађене у јуну - јулу 2016. године, у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. 

       Пројекат су кроз анализу представиле Ива Чоловић и Емилија Бркић, испред CeSID -а, и Небојша Јакшић, директор удружења грађана "Горња Јабланица" из Медвеђе. Циљ истраживања било је утврђивање степена стварног грађанског учешћа у доношењу политичких одлука у овим општинама, са посебним фокусом на партиципацију омладине, жена и рањивих група у процесима формулисања, спровођења и праћења локалних јавних политика.

       "Резултати истраживања у том периоду нису похвални за ове три општине, али од тада се много тога унапредило и побољшало, па је ово био осврт на прошлу годину до тог периода. Анкетирана су била лица која су непосредно укључена у процес одлучивања: чланови Комисија, Савета, представници СО, представници организација итд.

У нашој општини специфичан проблем код учешћа грађана је и разуђеност територије, па је зборове грађана Месних заједница тешко организовати, и самим тим немогуће чути њихово мишљење. За разлику од Прешева и Бујановца, Медвеђа је светли пример, јер је развила добру праксу доношења поједначних одлука преко јавних расправа, где пријављени грађани могу да узму учешће и на тај начин утичу на процес доношења битних одлука. Учешће организација је мали, а изузетак су спортска  удружења. Према овој анализи, омладински активизам у Медвеђи је на највишем нивоу, па млади у односу на све остале категорије становништва узимају највеће учешће као део локалне заједнице у одлучивању. Једино наша општина, од ове три на којима је вршена анкета има важећи Локални акциони план за младе, али због рационализације локалне самоуправе не функционише Канцеларија за младе, већ је иста припојена ЛЕР-у. Савет за младе постоји, али га треба ојачати и активирати. 

Заступљеност жена и њихово учешће у одлучивању је у много већем проценту у односу на прошлу годину, када је вршено истраживање."- кроз анализу је презентовао Небојша Јакшић, директор Удружења грађана "Горња Јабланица" из Медвеђе.

       Препоруке су да је неопходно унапредити информисаност грађана о раду локалне самоуправе, чешћа испитивања јавног мњења о потребама својих суграђана, као и активирати младе, жене и рањиве групе да узму веће учешће у будућем одлучивању.

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top