HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Стогодишњица Топличког устанка - почетак обележавања

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Стогодишњица Топличког устанка - почетак обележавања

      Поводом обележавања 100 година од почетка устанка у Топлици, на споменику палих бораца на Видиковцу, положени су венци од стране председника општине Медвеђа, др Небојше Арсића, председника удружења бораца НОР-а од 1941-1945, Милисава Милетића, и испред потомака бораца великог  рата, од Светислава Миловановића.
      Иницијатор обележавања овог битног историјског догађаја била је општинска библиотека "Петар Петровић Његош", а ово је само почетак обележавања устанка у овој години. У знак сећања на наше славне претке библиотека је расписала литерарни и ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа на територији Јабланичког округа,који је отворен до 11. априла. Формиран је и организациони одбор који ће се бавити даљом организацијом, док ће централна церемонија за нашу општину бити обележена крајем маја месеца.
     Председник општине се након полагања венаца обратио присутним грађанима и представницима удружења бораца.
      "Ово је година обележавања Стогодишњице Топличког устанка. Планови су нам да обновимо све споменике на територији наше општине, то дугујемо нашим прецима који су дали своје животе бранећи територију и народ. Доста је иницијатива које ће се у току године спровести у дело. Наша дужност је да се ових храбрих људи сећамо и да колико толико њихове подвиге овековечимо споменицима. Идеја је Добросава Туровића да један од најпознатијих јунака овога краја из I Светског рата, Илији поп Тоне, Илићу, званом другим Обилићем, подигнемо споменик у Сијаринској Бањи. Још неколицина заборављених  бораца сахрањено је без икаквих обележја и спомена у њихову част."
     Да подсетимо, Устанак је крајем фебруара, почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу и проширио се на остале делове под Бугарском окупацијом и саставни је део ослободилачке борбе српског народа у I Светском рату.

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top