HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Стогодишњица Јабланичко-Топличког устанка

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Устанак на југу Србије или народна буна, био је српски устанак против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата. Обележавање Топличког устанка је саставни део државног програма обележавања годишњице ослободилачких ратова Србије.

        Одлука за почетак устанка је донета након што су бугарске окупационе власти започеле насилну мобилизацију српских младића на територији Толице, Јабланице и Пусте реке. Топлички устанак је био једини устанак у некој окупираној држави током целог I светског рата. После повлачења српске војске кроз Црну Гору и Албанију, окупирана Србија је била подељена између Аустроугарске и Бугарске. У српске цркве су довођени бугарски попови, а српске иконе су замењиване бугарским. На школским свечаностима деца су морала да говоре како су задовољна што су поново повратила своју бугарску националност. Уз забрану језика и писма, Бугари су мењали имена и презимена породицама, а сви уџбеници на српском језику су одузети од становништва.

  Општинска библиотека: "Петар Петровић Његош" је у сарадњи са општином Медвеђа организовала обележавање стогодишњице Јабланичко-Топличког устанка. Почетак свечаности започела је полагањем венаца на споменику палим борцима на Видиковцу од стране Општине Медвеђа, борачких организација из Медвеђе, Лесковца, Лебана и Власотинца. Након освештања споменика и обраћања председника општине Медвеђа, др Небојше Арсића, представници борачких удружења и организација су упознали присутне са историјским чињеницама о самом догађају.
         Наставак свечаног обележавања пресељен је у згради Културног центра, где је била поставка Народног музеја из Лесковца са историјским списима и фотографијама везане за Јабланичко-Топлички устанак. 
    "Окупатора данас нема и не смемо дозволити да се икада овакав злочин над српским становништвом понови. Када свој народ браните, не чините то оружјем само. "Оружје" којим се бранимо може бити и песма, књига, писмо и језик, очување вере, а наравно и сећање на све оне који су живот дали за слободу, на све храбре и поносне пале борце. Зато данас осећам неки понос, привилегију али и огромну обавезу као потомак мојих храбрих предака који су живот дали за овај крај, да подсећам наше младе нараштаје да се историје наше треба поносити. Она се учи, памти и поштује." -рекао је др Небојша Арсић.
     Библиотека је расписала литерални и ликовни конкурс који је био посвећен Топличком устанку, а награђеним ученицима је директорица Наташа Ђорђевић доделила дипломе и награде. Затим се присутним гостима обратио историчар Немања Јовић, а онда је прочитан и награђен литерални рад. Испред борачког удружења из Лесковца, председник удружења доделио је захвалницу пок.Илији Арсићу, дугогодишњем секретару удружења бораца, коју је уручио његовом сину, Небојши Арсићу.
 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top