HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Начелник у Министарству без портфеља - предавач на састанку око формирање задруга

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Влада РС је у организацији са кабинетом министарства без портфеља, задуженог за регионални развој, отпочела са упознавањем пољопривредника на терену са поступком  формирања, отварања и обнове постојећих задруга у Јабланичком округу.

Општину Медвеђа је посетио начелник у кабинету Министарства без портфеља, др Синиша Перић, заједно са својим стручним сарадницима. С обзиром да је крајњи рок за подношења пројекта за формирање задруга 1.октобар, ради се на убрзаном упознавању пољопривредника са појмом и могућности задружног удруживања. Крај септембра је период  до када треба да сви послови буду окончани око регистровања, формирања или обнове постојећих задруга. Програм подразумева субвенције бесповратних средстава или подстицаја у задуге које се формирају, 50.000 евра, односно у задруге које већ постоје у износу од 100.000 евра. Новац ће бити намењен за куповину основног стада, вишегодишњег засада и опреме.

Председник општине Медвеђа се обратио присутним пољопривредницима у скупштинској сали и захвалио стручном тиму на посети.“Суштина овог програма је оживљавање живота на селу. На састанку који је био пре неких месец  дана са Министром Миланом Кркобабићем, добили смо обећање да ћемо максимално бити сагледани кроз овај пилот програм задруга, јер наша општина не поседује ни једну регистровану задругу. Не инсистира се на великим задругама, већ да се мали произвођачи удруже (5-10 озбиљних домаћина) који ће лакше доносити одлуке, а општина Медвеђа ће бити ту као спона између њих и Министарства за правну и техничку помоћ. Ми не гајимо илузије да ћемо за период од годину дана вратити младе на селу, али овај програм траје 4 године, и сваке године ће бити нова могућност, кроз нова подстицајна средства да се отворе или ојачају задруге у нашем крају. Организовани облици удруживања могу допринети оживљавању и развоју сеоског подручја, а предности удруживања у задруге су вишеструке попут повољније набавке репро материјала, набавке опреме и механизације. Здруживање пољопривредника води и рационалној производњи и смањује трошкове, док са друге стране побољшава конкурентност“.

Начелник, Синиша Пешић је упознао затим присутне и са председником задружног савеза Николом Михајловићем који је објаснио да потенцијални задругари морају да се региструју у Агенцији за привредне регистре, да имају сву потребну документацију, а Комисија је та која ће одлучивати за коју задругу ће определити средства, зависно од мишљења стручних лица шта би овде било најпотребније. Комисију чине најеминентнији стручњаци у пољопривреди: професор Зоран Кесеровић за воћарство, професор Душан Ковачевић за ратарство и пољопривредну механизацију, академик проф.др Драган Шкорић који је у САНУ у одбору за село и стручњак је за сорте сунцокрета.

 За отварање нових задруга износ неповратних средстава је 50 000 евра, док се за постојеће задруге додељује 100 000 евра. Предност у додели ових средстава имају 5 округа на југу земље:Јабланички, Пчињски, Пиротски, Топлички и Нишавски.

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top