HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Радан планина проглашена парком природе

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Влада Републике Србије је Скупштинском Уредбом, Радан планину прогласила новим Националним парком природе.У присуству представника локалних самоуправа Медвеђе, Лебана и Бојника, одржана је јавна презентација о планини Радан. Домаћин презентације био је шеф шумске управе општине Лебане, Новица Стевановић, као представник три општине, Медвеђа, Лебане и Бојник, на којој се простире ова планина. Предавачи су били Дејан Милетић, руководилац одељења за заштиту шума и заштиту природних добара при „Србијашуме“ и Божидар Миловановић, руководилац одељења за приватне шуме при том предузећу.

Према својој геолошкој и биолошкој разноврсности, планина Радан је област која заслужује статус репрезентативног примера на територији Србије. Уредба омогућава заштиту шумских станишта и очување дивље фауне, као и непокретних културних добара. Површински је заштићено 466 квадратних километара. У оквиру Парка природе Радан налази се и споменик природе-Ђавоља варош, која је мапирана као светски туристички потенцијал, и у скоријој будућности ће добити статус геопарка.

За управљача  заштићене области предложено је Јавно предузеће „Србијашуме“, а у плану је да се формира и чуварска служба на Радан планини.

Други корак, је развој туризма на Радану, односно сарадња са Туристичким организацијама општина, на чијим просторима се налази планина, и увођење парка кроз туристичке мапе, путем проспеката и флајера туристичких организација општина Лебане, Медвеђа и Бојник. Испред општине Медвеђа, састанку у Лебану присуствовао је председник општине Медвеђа, др Небојша Арсић.

 

490x0 radan

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top