HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Обележен Топлички устанак и ослобођење Медвеђе

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Полагањем венаца на споменик палим борцима на Видиковцу у Медвеђи 30. марта је обележена 101 година од Топличког устанка, 140 година ослобођења од Турака и стогодишњица пробоја Солунског фронта.

Топлички устанак је био српски устанак, подигнут против бугарске и аустроугарске окупације и био је једини устанак у некој окупираној држави за време Првог светског рата.

„Непосредан повод устанка била је мобилизација и регрутовање српских младића у бугарску војску, коју су бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице и Пусте реке, као и бугаризација српског становништва. Много људи, жена, деце и старих је погинуло од стране Бугара, а велики број бораца је дао свој живот  за слободу ове територије и народа. Наша је дужност да се свих њих сећамо, јер то дугујемо нашим прецима и потомцима“ - казао је председник општине Медвеђа, Небојша Арсић у свом обраћању.

О значају Топличког устанка и жртвама за слободу југа Србије окупљенима је говорио Светислав Миловановић, председник Општинског одбора савеза потомака ратника Медвеђе.

Венце су на споменик палим борцима положиле делегације општине Медвеђа на челу са председником Небојшом Арсићем, Општинског одбора Савеза потомака ратника и СУБНОР-а Медвеђа, Републичког  Одбора Савеза потомака ратника 1912 – 1920 Србије, Београда и Бојника, Окружни и градски одбор Савеза потомака ратника Ниш,  Окружни и градски одбор  Савеза потомака ратника  Прокупље и Општински одбор Савеза потомака ратника Лебане. Споменик на Видиковцу изнад Медвеђе, је локална самоуправа већ уредила, али се тек очекују улагања и изградња амфитеатра где ће се становништво окупљати поводом историјских и културних догађаја.

О Топличком устанку и његовом значају за слободу југа Србије говорио је историчар Немања Јовић, док је у част предака беседила професорка српског језика и књижевности Марија Радовић.

Рецитал „Домовина“ је говорила ученица основне школе у Медвеђи Милица Вулетић, а драмско казивање  о Кости Војиновићу и Кости Пећанцу извео је Доминик Богдановић.

Потпредседник  Републичког одбора Савеза потомака Србије, Томислав Томић, уручио је овом приликом признање одбору из Медвеђе.

Представници удружења су затим обишли гроб Алексе Радовановића, учесника Првог светског рата и почасног председника Републичког одбора Потомака ратника Србије као и гроб Илије Арсића, првог председника Општинског одбора Потомака ратника Србије Медвеђа.

Делегација на челу са Мирољубом Стојчићем, Стојаном Младеновићем и Миодрагом Марковићем, представницима СУБНОР-а из Врања, који су били на пријему код председника, у знак сећања на први сусрет и поштовање потомака ратника Топличког устанка, на поклон су даривали Небојши Арсићу, књиге посвећене савезу бораца из Врања.

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top