HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Изложба о Бечу и бечком конгресу у Културном центру Медвеђе

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

У сарадњи са Аустријским културним форумом јуче је у Културном центру општине Медвеђе отворена изложба „Беч 1814/15 о граду и конгресу“.

Директор Културног центра Медвеђе, Небојша Јакшић се захвалио присутнима на заинтересованости и рекао нешто више о будућој сарадњи са Аустријским културним форумом који је омогућио да се ова поставка нађе у нашем месту.

Изложбу је званично отворио председник општине Медвеђа, др Небојша Арсић који је рекао да су овакве изложбе помак у нашем културном уздизању.„Беч је једна од најстаријих метропола у 'срцу' Европе, царски град и место укрштања разних култура и утицаја. Град који је вековима имао водећу улогу у креирању политичке сцене Европе и овог дела света. Беч важи за светски главни град музике пре свега на пољу класичне музике, где су дали пресудан печат дали Моцарт, Бетовен и Штраус. Уметност и култура имају дугу традицију у Бечу, њему се увек сви са радошћу враћамо.“

Бечки конгрес је био скуп амбасадора великих сила којим је председавао аустријски државник Клеменс Метерних. Одржан је у Бечу од 1. септембра 1814. до 9. јуна 1815. године. Сврха конгреса била је исцртавање политичке мапе Европе након Наполеоновог пораза. Скуп је настављен иако се током рада конгреса Наполеон вратио на власт у Француској у марту 1815. године.

Нешто више са историјског аспекта, предавање о бечком конгресу одржао је професор историје у техничкој школи Никола Тесла Немања Јовић, који се овом приликом осврнуо и на позицију Србије у време конгреса, када су главну реч водиле велике силе Енглеска, Француска  и Аустрија, а повремено  се укључивале Шпанија, Португалија и Норвешка.

Поставку изложбе посетиоци ће моћи да погледају у наредних десетак дана.

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top