HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Обележена стогодишњица од победе у Првом светском рату

ПДФ Штампа Ел. пошта

-
Интоновањем химне и минутом ћутања на споменику палих бораца на Видиковцу у Медвеђи, јуче је обележено 100 година од победе у Првом светском рату.
Венце су на споменик палим борцима положиле делегације општине Медвеђа на челу са председником општине, др Небојшом Арсићем, затим делегације Општинског одбора Савеза потомака ратника и СУБНОР-а Медвеђа, Републичког Одбора Савеза потомака ратника 1912 – 1920 Србије, Удружења бораца народноослободилачког рата из Лебана, Удружења војних резервних старешина Медвеђе и делегација Православног удружења “Само слога србина спашава”.
Светислав Миловановић, председник удружења Савеза потомака ратника из Медвеђе у свом обраћању истакао је да је прошао један век, стотину година од победе Србије у Првом светском рату, да је то јако дуг период сећања, на последице ратова, али се нада да ће Србија као и до сада водити земљу ка миру, и сва питања решавати мирним путем.
 
Председник општине Медвеђа, др Небојша Арсић, у свом обраћању је рекао “да све што је део нашег народа, епско и историјско наслеђе, све што је заветни стих, сва крштења и опела, славе и свадбе, наша генетска, историјска и митска матрица, сви наши преци, су се у Првом светском рату као водиља, прелила у онај део срца који бије и добија бој. То је оно што је у рату правило јунаке, од војника - митског ратника, а од генерала и стратега - историјску личност. То је тај камен земље Србије, невидљив праг, који је одлучио о победнику, и додао да је највећа перјаница у славној и победничкој епопеји Србије, не само у Великом рату, добијена колико вештином војсковођа, толико и преданошћу сваког војника. Сви они нису само бранили Србију као територију, већ Србију као симбол слободе. Та слобода постала је завет, који смо дужни да чувамо и предамо нашим потомцима.”
 
Потпредседник републичког одбора савеза потомака ратника Србије, Томица Томић истакао је да је Србија у Првом светском рату претрпела највеће губитке, како људске, тако и материјалне. “Најтежи положај у пробоју Солунског фронта, по одлуци команданта здружених снага савезничке војске добили су Срби, јер су највише волели слободу” додао је Томић, који је након говора уручио председнику општине Медвеђа, Споменицу у знак захвалности за залагање и неговање традиције. 
Историјске чињенице о Великом рату и значају пробоја Солунског фронта изнели су професори историје, Немања Јовић и Ненад Митић, након чега је Марија Радовић, професор српског језика, и ученици средње школе говорили о Првом светском рату кроз дела из књижевности.
У просторијама Културног центра постављена је изложба посвећена Првом светском рату, сачињена од фотографија учесника Солунског фронта који су са ових простора.
 
 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top