HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Одржан први „Фестивал меда“ у Медвеђи

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Фестивал меда који је одржан јуче у препуној Спортској хали у Медвеђи, организован је у оквиру пројекта „Подстицање запошљавања младих“ који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у сарадњи са удружењем пчелара “Апис” и општином Медвеђа, као партнером на пројекту.

Учешће на фестивалу узело је преко 40 излагача, који су имали прилику да представе и промовишу разноврсне пчелиње производе, иновације у пчеларској опреми као и козметику и препарате на бази пчелињих производа. Посетиоци су, са друге стране, поред свих врста меда, могли да пробају и црни мед који је специфичан за територију општине Медвеђа.

Председник општине Медвеђа је пре почетка фестивала, госте примио у свом кабинету и представницима ГИЗ-а и Хелп-а, уручио скромне поклоне.

Манифестацију су отворили председник општине Медвеђа, др Небојша Арсић и Александар Бец, као вођа пројекта Подстицање запошљавања младих. Поред њих су се у официјелном делу фестивала, присутнима обратили и регионални координатор HELP-а, господин Клаус Мок, председник Савеза пчеларских организацжења пис уиија Србије (СПОС) господин Родољуб Живадиновић, директор Пољопривредне саветодавне стручне службе Лесковац,  господин Ненад Стефановић, и председник удружења пчелара “Апис” господин Милош Јовић.

Поред изложбеног и продајног дела на фестивалу су била одржана и два стручна предавања која су реализована од стране Савеза пчеларских организација Србије. На Фестивалу меда постављена је и изложба слика “Пчела на цвету”, аутора и пчелара из Лесковца, Зорана Марковића, а пропраћен је и кроз тематске радионице предшколске установе “Младост” из Медвеђе и уметничким делима деце школског узраста.

„Значајну помоћ младим пчеларима да отпочну и унапреде свој бизнис, удружење „Апис“ добило је кроз донацију опреме од стране Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, чиме су се стварили предуслови да млади остану на овим просторима, и обезбеде себи и својим породицама сигурну егзистенцију. Подршку младим пчеларима и пчеларкама пружила је и локална самоуправа, обезбедивши просторије у којима се организују предавања и едукације из области пчеларства, која су неопходна за даље унапређење рада. На нама у локалној самоуправи је да створимо што је могуће повољније услове за пословање наших суграђана, у чему нам велику помоћ дају људи из организације ГИЗ оваквим пројектима како би мали произвођачи створили основу за сигурнију будућност. “ истакао је председник општине Медвеђа, Небојша Арсић.

Он је додао да општина Медвеђа своју шансу за развој види кроз помоћ пољопривредним произвођачима, јер постоје природни ресурси за развој пчеларства, сточарства, воћарства и треба их искористити као предност овог краја.

“Фестивал меда је био сан пчеларског удружења Апис и он је остварен” изјавио је председник удружења Милош Јовић. Даница Белић из пројектног тима “Подршка запошљавања младих” је истакла да је ово само први корак којим се подржава организовање младих у удружења, а да конкретни циљ јесте брендирање меда, чиме би се постигла економска ефикасност у пословању, односно продаја меда, а уколико је могуће и извоз.

Фестивал меда у Медвеђи први пут је организован у оваквој форми, не само у Медвеђи већ и на територији Јабланичког округа. 

 

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top