HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Одржано треће "Вече усмене традиције општине Медвеђа"

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Усмена традиција представља важан део културе како народа у целини, тако и људи одређеног краја, у овом случају са подручја општине Медвеђа. Све до друге половине двадесетог века, велика већина становништва на Балкану била је неписмена, и стога су људи своје уметничке, културне и друге садржаје и потребе исказивали кроз усмена предања, епску поезију и народне песме.

Туристичка организација општине Медвеђа, наставља са активностима на очувању усмене традиције на подручју Горње Јабланице.

У четвртак 27. децембра 2019. године, одржана је трећа по реду манифестација „Вече усмене традиције општине Медвеђа". Манифестацију је отворио др Небојша Арсић, председник општине Медвеђа, а госте је испред организатора, Туристичке организације општине Медвеђа поздравио Драган Денић. У једноипочасовном програму, пред препуном салом, учествовали су писци епске поезије, чланови Културно-уметничког друштва „Разиграно коло ВЕЗ" из Медвеђе, гуслари, фрулаши и гајдаши док је сцена Културног центра у Медвеђи била украшена старим употребним предметима и ручним радовима.

У програму су учествовали: гуслар и писац епске поезије Радосав Додеровић, КУД „Разиграно коло" из Медвеђе, фрулаш Миљан Токовић, гуслар Радован Вуковић, гуслар Милован Милошевић, фрулаш Никола Пауновић, певачка група у којој су певали: Божидар Ђикановић, Радован Вуковић, Вељко Перовановић, Миљан Токовић, Милован Милошевић, док су на бини „ситан везак везле" Драгица Марковић и Милица Милаковић.

У оквиру ове манифестације приказана су два филма, „Ђурђевдан у Горњојабланичком крају" који је снимио Културни центар Медвеђе, а подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и филм из пројекта Радио Медвеђе, под називом „Једно село, једна прича".

По завршетку програма у холу испред сале у којој је одржан концерт уприличена је дегустација старих специјалитета кухиње, коју су спонзорисали, Специјална болница за рехабилитацију „Гејзер" из Сијаринске бање и ресторан „Камелот" из Медвеђе.

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top