HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Покретни мамограф у Медвеђи Превенција - Рано откривање рака дојке - Рак је излечив

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

На иницијативу руководства Дома здравља у Медвеђи, покретни мамограф доступан је свим женама са територије  наше општине.

”У Медвеђи ће мамограф бити све док за то постоји потреба, односно док се не прегледају све жене старосне доби од 50 до 69 година старости и жене код којих постоји потреба да се преглед обави на овај начин“, истиче директор Дома здравља у Медвеђи, др Драган Анђелковић.

Институти и заводи за јавно здравље широм земље у сарадњи са представницима домова здравља, али и локалних самоуправа организују промотивне активности како би утицали на то да што већи број жена обави превентивни преглед у циљу раног откривања рака дојке. Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.

Мамографија је неинвазивна дијагностичка метода којом се добија слика дојки уз помоћ рентгенских (x зрака). Апарат којим се врши ово  испитивање зове се мамограф. Снимање траје око 30 минута.

Постоје две сврхе у које се ради мамографски преглед:

-         Скрининг мамографија – мамографски преглед дојки  код жена које немају тегобе или промене на дојкама. Циљ овог мамографског прегледа је да се открије злоћудни тумор дојке у стадијуму када га ни пацијенткиња ни лекар не могу уочити или напипати (палпаторним прегледом).

-         Дијагностичка мамографија – мамографски преглед дојки код жена које имају тегобе или код којих су палпаторним прегледом дојки или ултразвучном снимањем уочене одређене промене.

Од почетка спровођења организованог скрининга рака дојке до сада овим програмом и прегледом потпуно здравих жена, које нису имале симптоме и знаке оболевања, откривен је карцином дојке и патохистолошки потврђен код 839 жена.

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top