HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Одржана 9. међународна конференција о минералним ресурсима у Београду „Покретачка снага економског развоја“

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

На недавно одржаној дводневној Конференцији о минералним ресурсима у Београду, међународног карактера, учешће је узела и општина Медвеђа представљањем својих рудних потенцијала и осталих минералних ресурса.

Овогодишња конференција је пружила драгоцен увид у информације о рударско-геолошким пројектима у Србији и другим земљама, на којој су представљени примери најбоље праксе у домену одрживог рударства, о изазовима са којима се срећу жене руководиоци у рударској индустрији, о иновацијама у рударској опреми и технологијама, као и о могућностима финансирања у геологији и рударству, затим о утицају рударства на локалну самоуправу, о важности пројектног финансирања у рударском сектору и остале важне теме.

Председник општине Медвеђа др Небојша Арсић узео је активно учешће у другом дану ове престижне међународне конференције. У оквиру свог говора на конференцији, председник је представио ресурсе општине Медвеђа и представио све фирме које учествују у истраживањима и рударству. Поред тога навео је бенефите али и мане рударства и процеса рада рударских постројења.

У другом делу панела заинтересовани учесници могли су да поставе питања и сазнају ближе о самој општини Медвеђа, њеним особеностима и ресурсима.

Бројни званичници су узели учешће на овој конференцији као и експерти из сектора рударства, између осталих, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Републике Србије, проф. др Стевица Деђански, Амбасадорка Канаде у Србији Кети Чаба, као и амбасадори Велике Британије, Аустралије, Финске, Шведске и бројни представници асоцијација и фирми у овом сектору.

У свом обраћању, председник општине Медвеђа Небојша Арсић истакао је да од прошлогодишње конференције до данас, општина Медвеђа прешла велики пут. Локална самоуправа је дала све од себе да створи позитивну климу за инвестирање у свим областима, уреди саобраћајну инфраструктуру и води адекватну социјалну политику како би успорили и зауставили одлив становништва. Оно што се није променило за протеклих годину дана је то, да је рударство била и остала главна покретачка снага наше економије и сектор који запошљава највећи број људи на територији општине Медвеђа.

„Нашу малу општину Бог није штедео на природним богатствима. Имамо Сијаринску бању са јединственим гејзером и 18 извора минералне воде, затим Леце рудник злата, олова и цинка, Мермерни оникс у Сијаринској Бањи, полудраги камен међу којима су опал, калцедон, ахат, аметист. Највећи природни потенцијал је рудник Леце и на неки начин судбина овог рудника је и судбина општине Медвеђа. С обзиром да се врше и даља истраживања на територији наше општине евидентно је да је рударство грана привреде која ће и у будућности бити мотор развоја општине Медвеђа заједно са туризмом и свим потенцијалима и благодетима које пружа Сијаринска бања.

На простору општине Медвеђа поред експлоатације у руднику Леце истражно поље рудника покрива компанија: Metalfer Steel Mill d.o.o. док у атару села Туларе истраживање врши “Dunav minerals”, а однедавно и Jantar група. Metalfer врши геолошка истраживања на подручју општине Медвеђа. Досадашња улагања у истраживања од стране Металфер групе су 3 милиона еура док је планирани обим инвестиције преко 25 милиона. Сарадња локалне самоуправе са Dunav minerals-ом увек је била на високом нивоу. Поред упошљавања локалне радне снаге, Dunav minerals је и путем донација помогла друштвену заједницу у Медвеђи. Ова компанија је Дому здравља у Медвеђи донирала гуме за возило хитне помоћи, затим неопходне лекове као и комуналне трошкове за сва домаћинства у селу Тулару где врше истраживања. Поред ових, донирали су и 4 комплета кошаркашких табли са обручом и мрежом. Укупна вредност донација од стране компаније у 2019. години била је преко 390.000,00 динара“- истакао је др Небојша Арсић, председник општине Медвеђа у свом обраћању.

Представник Светске банке у Србији, Стивен Ндегва оценио је да српски рударски сектор има огроман потенцијал за раст и стварање нових радних места у нашој земљи. Према истраживању Светске банке, Србија има јаку шансу да буде лидер и учествује у будућности Европе, али да је, каже, кључно питање да ли је Србија спремна да искористи ту прилику, закључак је са панела конференције.

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top